Објавено на 16.03.2022

Оваа компанија му е позната скоро на секое дете. Donald пајката и Mickey Mouse го направија американскиот илустратор и филмски продуцент Walt Disney познат. Бамби, Книгата за џунглата, 101 Далматинец и десетици Оскари подоцна, Disney e огромна корпорација со повеќе од 200.000 вработени која покрај покрај цртаните филмови продуцира и играни филмови.Компанијата исто така има и своја стриминг платформа Disney+ на која се достапни сите нивни филмови. Дел од Disney е и Lucasfilm, а со тоа и правата на серијалот Star Wars.

Подружници на компанијата се и добропознатите холивудски студиа Pixar, Marvel и Miramax. Со ABC, ESPN, Disney каналот и Super RTL, Disney има и широка медиумска мрежа. Компанијата е доста позната и по своите Disney тематски паркови.