Објавено на 20.12.2020

Walgreens Boots Alliance е формирана преку комбинација на Walgreens Co. и Alliance Boots. Спојувањето обедини две водечки компании со иконски брендови со споделени вредности и доверливи здравствени услуги преку големопродажба на фармацевтски производи и грижа за заедницата.

Компанијата ја вклучува најголемата глобална големопродажба и дистрибутивна мрежа на фармацевтски производи со над 390 дистрибутивни центри кои доставуваат до повеќе од 230.000 аптеки, лекари, здравствени домови и болници секоја година во 20 земји.

Покрај тоа Walgreens Boots Alliance е најголемиот купувач на лекови на рецепт и неколку други производи за здравје и благосостојба во светот. Неговото портфолиот на трговски и деловни вредности вклучува Walgreens, Duane Reade, Boots и Alliance Healthcare, како и глобални здравствени и популарни брендови на производи за убавина како No7, Botanics, Liz Earle и Soap & Glory.