Објавено на 20.12.2020

Германската компанија Volkswagen AG е еден од најголемите производители на автомобили во светот. Во нејзини брендови спаѓаат Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT и Skoda. Во комерцијални брендови на возила спаѓаат MAN, Scania и Volkswagen.

Компанијата исто така има и финансиски сегмент преку кој на клиентите им овозможува финансирање за набавки на возила и други финансиски услуги. Volkswagen вработува стотици илјади луѓе само во Германија и над 600.000 луѓе во светот.

Покрај возилата, од 1973 година компанијата нуди и бренд на колбас, Volkswagen Original Part, кој е многу популарен што VW продава неколку милиони единици годишно.