Објавено на 20.12.2020

Vodafone Group PLC е британска мултинационална телекомуникациска компанија со седиште во Лондон. Со околу 270 милиони бежични клиенти, Vodafone е една од најголемите бежични оператори во светот.

Компанијата исто така работи и со кабелски операции и доби пристап до дополнителни мрежни фиксни линии.

Поголемиот дел од приходите на Vodafone доаѓаат од Европа, но компанијата има операции и во Африка, Индија и Австралија. Во Германија компанијата е најголемиот ТВ провајдер и има над 45 милиони клиенти на SIM картички.