Објавено на 20.12.2020

Pfizer Inc е една од најголемите светски фармацевтски компании, која произведува лекови од областите на кардиоваскуларните болести, онкологија, метаболизам, имунологија и други области.

Во нејзините врвни лекови спаѓа лекот за намалување на холестерол, Liptor, лековите за болка Celebrex и Lyrica, Prevnar вакцината против пневмонија, третманот за еректилна дисфункција Viagra, лекот за артритис Enbrel и антибиотикот Zyvox. Компанијата исто така произведува генерирачки лекови и производи за широка потрошувачка.