Објавено на 20.12.2020

Со повеќе од милион трансакции на час и над 280 милиони активни корисници, PayPal Holdings е една од водечките компании за плаќања во светот. Компанијата им овозможува на поединците и трговците да префрлаат пари електронски преку бројни методи, со плаќања кои потекнуваат од банкарска сметка на клиентот, кредитна картичка или PayPal сметка.

PayPal заработува од надомести од платежните трансакции, девизи и повлекувања од сметки од банка во странство, како и од камати од салда на клиенти и брендирани кредитни и дебитни PayPal картички. Фирмата обработува околу 12,4 милјарди платежни трансакции годишно. Повеќе од половина од приходите доаѓаат од САД.