Објавено на 20.12.2020

Otis е водечки производител на лифтови и ескалатори во светот. Историјата на компанијата започнува во 1854 година, кога основачот на Otis, Елиша Грејвс Отис, го измислил безбедносниот систем за спречување на паѓање на лифтовите при откажување на нивниот механизам. Со ово тој го поставил камен темелникот за изградба на највисоките згради во светот како на пример Ајфеловата кула, Empire State Building или Burj Kahlifa во кои се користат Otis лифтовите.

Компанијата дневно сервисира над два милиони лифтови низ светот, кои секој ден ги користат неверојатни два милијарди луѓе.