Објавено на 20.12.2020

Со речиси 50% пазарно учество на светскиот пазар за инсулин, Novo Nordisk A/S е водечки снабдувач на производи за третман на дијабетес, со седиште во Данска. Компанијата произведува и продава различни типови на современи инсулини, третмани на дијабетес со инјекции и орални антидијабетични агенси.

Novo Nordisk исто така работи и преку биофармацевтски сегмент, специјализиран за протеински терапии за хемофилија, терапија за хормони на раст и други нарушувања. Меѓу најпознатите лекови на Novo Nordisk се Levemir, NovoRapid, Victoza, Ozempic, NovoMix 30, NovoSeven и Norditropin.