Објавено на 20.12.2020

Microsoft е една од водечките компании во светот од областа на информатичката технологија. Основана е во 1975 година од страна на Bill Gates и Paul Allen.

Во нејзиното портфолио на производи спаѓаат Windows оперативниот систем, Office апликациите и Azure cloud услугата. Нејзината социјална-ориентирана деловна мрежа, LinkedIn, ја користат милиони. Xbox системот за игри на Microsoft е втор во светот по PlayStation на Sony.

Клиентите на Microsoft се движат од потрошувачи и мали бизниси до најголемите светски компании и владини агенции.