Објавено на 16.03.2022

Microsoft е технолошка компанија која развива и одржува широк спектар на софтверски производи, услуги и уреди. Microsoft со својот оперативен систем Windows, доминира и зафаќа околи 80% од целиот пазар за оперативни системи. Компанијата исто така дизајнира и продава компјутери, таблети, конзоли за игри, мобилни телефони и други уреди.

Microsoft е една од најголемите компаниии во светот по пазарна капитализација и има над 180 000 вработени