Објавено на 20.12.2020

Merck е американска компанија која прави лекови за низа болести, почнувајќи од хипертензија до рак.

Врвните производи на фармацевтскиот гигант го вклучуваат лекот за третман на рак Keytruda, лековите против дијабетис Januvia и Janumet, HPV вакцината Gardasil, и детските вакцини ProQuad, M-M-R II, Varivax.

Покрај тоа, Merck прави вакцини за деца и возрасни за болести како сипаници, заушки, рубеола, варичела и пневмонија, како и ветеринарни фармацевтски препарати преку Merck Animal Health. Исто така компанијата обезбедува и аналитички и клинички услуги на здравствениот сектор.