Објавено на 20.12.2020

Lockheed Martin Corporation е најголемиот производител на производи за пазарот на одбрана. Компанијата дизајнира и произведува напредни технолошки системи и производи, а исто така нуди и технички, научни, логистички и информативни услуги. Главни области на фокус на Lockheed Martin се одбраната, вселена, разузнавање, домашна безбедности и информатичка технологија, вклучувајќи сајбер безбедност.

Моментално компанијата работи преку четири сегменти. Аеронаутиката е најголем сегмент во кој доминира големата F-35 програма. Потоа, Rotary & Mission системи, што е во главно бизнисот со Silkorsky, Ракети и контрола на пожар, преку кој произведува ракети и ракетни одбранбени системи и на крај сегментот за вселената за производство на сателити. Најголем потрошувач на Lockheed е владата на САД.