Објавено на 20.12.2020

International Business Machines е американска мултинационална технолошка и консултантска компанија со седиште во Њујорк. Компанијата првенствено продава инфраструктурни услуги, софтвер, IT услуги и хардвер.

IBM постојано се стреми кон развивање во вештачката интелегенција, cloud, безбедност и квантната наука. Оперира во 175 држави и вработува приближно 350.000 луѓе. IBM има лидерска позиција со најголем број на освоени патенти, што е доказ за нивната иновативност и развој.