Објавено на 20.12.2020

Intel е еден од најголемите производители на чипови во светот. Компанијата дизајнира и произведува микропроцесори за глобалните пазари за персонални компјутери и центри за податоци.

Intel е пионер во х86 архитектурата за микропроцесори, а позната е и по WLAN и мрежни картички и вградени CPU и флеш мемории. Заради намалената употреба на персонални компјутери, компанијата се повеќе се насочува кон cloud, Internet of Things, меморија, вештачка интелегнција и автомобилска индустрија.