Објавено на 16.03.2022

Estee Lauder Companies Inc произведува и продава прозиводи за нега на кожа, коса, шминка и парфеми. Производите на компанијата се продаваат низ светот под брендовите на Clinique, Aramis, Prescriptives, Lab Series, Origins, MAC, Bobbi Brown, Editions de Parfums Frederic Malle, GLAMGLOW, By Kilian, BECCA, Michael Kors, Tom Ford, Dr. Andrew Weil, Ermenegildo Zegna.

Нивниот бизнис е поделен во 3 сегменти: препарати за нега за кожа (кој што опфаќа дури 58.5% од приходите на компанијата), шминка (25.9% од приходите) и мириси односно парфеми (11.9% од приходите), останатите приходи се остваруваат од продажба на препарати за коса и останати помошни производи и услуги.

Основана е во САД, но Estee Lauder има свои фабрики и истражувачки центри и во Канада, Белгија, Швајцарија, Јапонија, Јужна Африка  и Обединетото кралство