Објавено на 20.12.2020

Diageo е англиска компанија со седиште во Лондон. Таа е светски лидер во производството на брендирани премиум жестоки пијалаци кои ги продава во 180 држави. Компанијата исто така произведува и продава пиво и вино.

Diageo има над 200 извонредни брендови меѓу кои Johnnie Walker скоч, Smirnoff вотка, Crown Royal канадски виски, Captain Morgan рум, Tanqueray џин, Gordon’s, Bailleys и многу други. Diageo исто така поседува и 34% од производителот на премиум шампањ Moet Hennessy (подружница на LVMH Moet Hennessy-Louis Vuitton).