Објавено на 16.03.2022

China Petroleum & Chemical е кинеска национална нафтена компанија и е една од најголемите нафтени компании во Азија во однос на приходите. Најголемиот дел од приходите го генерираат од рафинирање и маркетинг на нафтени деривати и петрохемиско производство.

Тие ја имаат најголемата мрежа на бензиски станици со повеќе од 30 000 станици на територијата на Кина. China Petroleum & Chemical има околу 385 000 вработени