Објавено на 20.12.2020

Berkshire Hathaway е холдинг компанија со широк спектар на подружници кои се занимаваат со разновидни активности. Основниот деловен сегмент на фирмата е осигурувањето, управувано пред се преку Geico, Bershire Hathaway Reinsurance Group и Bershire Hathaway Primary Group.

Компанијата е исто така позната и по раководството на Ворен Бафет. Тој е еден од најбогатите луѓе во светот и неговото богатство се должи пред се на неговата приватна фирма за капитал, која всушност е компанија која инвестира во други компании. Секој кој вложил 1000 долари во Berkshire Hathaway во 60-тите години од минатиот век, денес би имал неколку милиони. Во најпознатите компании на Berkshire денес спаѓаат гигантот за храна Kraft Heinz, брендот за облека Fruit of the Loom и Duracell.