Објавено на 20.12.2020

AXA е една од најголемите осигурителни компании во светот. Таа е француска компанија со повеќе од 200 години историја и е формирана со спојување на помали осигурителни компании од Нормандија. Фокусот беше ставен на осигурување за земјоделците.

Денес AXA е присутна во 57 држави и има над 160.000 работници и 108 милиони клиенти. Таа нуди широк спектар на услуги за долгорочни штедење, осигурување на живот и на имот. Компанијата првенствено работи во Западна Европа, Северна Америка, Индиско-пацифистичкиот регион и во Средниот Исток, со присуство исто така и во Африка.