Објавено на 19.12.2020

Amazon.com е една од најголемите интернет продавници во светот, со најголем избор на книги, ЦД-а и видеа и високо равиена дистрибуциска мрежа.

Преку интегрираната продажна платформа “Marketplace” на Amazon, постои можност и приватните лица да понудат нови или користени производи. Amazon произведе и уред за читање на електронски книги, Kindle, кој полека зазема дел од пазарот за книги. Со Amazon Prime, американската компанија исто така е добро зацврстена и во стриминг секторот. Под Amazon исто така се продаваат и Echo системот за препознавање на глас како и Fire TV.