Објавено на 09.03.2021

Altria Group Inc. е Американска корпорација и еден од најголемите светски производители и продавачи на тутун, цигари и останати сродни производи. Групацијата работи ширум светот и има седиште во Ричмонд, Вирџинија. Нејзините тутунски компании – кои се неоспорни лидери на пазарот во Американската тутунска индустрија со децении – вклучуваат некои од најтрајните имиња како Philip Morris USA, производител на Marlboro цигарите и американска компанија Smokeless Tobacco Company, производител на Copenhagen and Skoal. Групацијата се развива и со менување на динамиката во Индустријата, со оглед на зголемената здравствена свест и строгите владини регулативи за обесхрабрување на пушењето, се надминуваат традиционалните цигари и се шири во категоријата без чад. Во овој поглед, Алтрија остварува приходи од продажбата алтернативи на пушењето како IQOS (кој генерира пареа/чад што содржи никотин со 95% помалку штетни хемикалии) во САД, преку договорот за лиценцирање со Филип Морис. Понатаму, инвестицијата на Алтрија во групацијата Cronos го истакнува нејзиниот фокус на истражување и ширење и на пазарот на канабис.