Објавено на 16.03.2022

Alibaba Group Holding е еден од водечките гиганти за е-трговија во Кина. Во последните години, компанијата се трансформира од традиционална компанија за е-трговија во конгломерат со бизниси за логистика, достава на храна и клауд компјутинг. Alibaba Group се состои од три бизниси: Alibaba.com, Taobao, and Tmall.

Компанијата е формирана во 1999 година во Кина, и заклучно со 2021 има над 250.000 вработени.