Објавено на 19.12.2020

Airbus е најголема авионска компанија во Европа. Компанијата дизајнира, развива и произведува комерцијални и воени авиони, како и сателити и вселенски летала.

Во 2016 беше произведен илјадитиот авион A350-900. Најголем меѓу авионите беше несомнено Airbus 380, кој повеќе не се произведува. Најголемиот патнички авион во светот може да смести 853 патници во две големи кабини сместени една над друга.

Одбранбениот и вселенски сегмент на Airbus ги снабдува владите со хардвер за воените бази, вклучувајќи транспортни авиони, воздушни танкери и борбени авиони (Eurofighter). Компанијата исто така произведува турбински хеликоптери за цивилниот и пара-јавниот пазар.