Објавено на 19.12.2020

adidas AG e основана во 1949 година од страна на германецот Adolf Dassler и после преземањето на Reebok е втор најголем производувач на спортска опрема во светот.

Успехот на компанијата започнува уште од 1936 година кога Jesse Owens освои 4 златни медали носејќи патики на Adidas. Познатото лого, три линии, и дава на компанија вредност на брендот од над 15 милијарди евра. Mеѓу модните брендови на Adidas спаѓаат Yeezy и Y-3.

Adidas ги продава производите во повеќе од 160 држави преку повеќе од 2500 продавници во нивна сопственост, 15.000 моно-брендирани продавници формирани со франшиза, 150.000 продавници на големо и на повеќе од 50 интернет продавници.